غذا روش؛ تکنیک‌هایی برای پخت آسان
انتشار: فروردین 20، 1404
بروزرسانی: 24 تیر 1404

غذا روش؛ تکنیک‌هایی برای پخت آسان

دوست داری تو آشپزخونه شاه کارتو بسازی اما زمان کم داری یا حوصله ی فوت وفن های پیچیده رو نداری؟ خب، باور کن من هم روزهایی داشتم که اینقدر مشغولم که فقط دلم می خواست یک وعده غذای خوشمزه و سالم بخورم بدون اینکه کل روز رو پشت گاز باشم. تو این مقاله می خوام از تجربه های واقعی و تکنیک هایی بگم که پخت آسان رو ممکن میکنن؛ مخصوصاً برای کسانی که به تغذیه خودشون و خانواده شون اهمیت میدن اما دوست ندارن آشپزی رو تبدیل کنن به دومین شغل! پس بیا با هم یک سری نکته های ناب یاد بگیریم که آشپزی را برایمان لذت بخش و راحت تر کند.

آشپزی سریع؛ زمان کم، نتیجه عالی

یکی از اولین چیزهایی که یاد گرفتم این بود که قرار نیست همه چیز رو از صفر بسازیم! بخاطر همین، تکنیک هایی مثل استفاده از مواد نیمه آماده با کیفیت، نگهداری سبزیجات خردشده در یخچال یا حتی پخت چند وعده به صورت همزمان، معجزه می کنه. درواقع مطالعه ای که توسط PubMed منتشر شده نشون میده، وقتی زمان آشپزی کوتاه تر میشه، انگیزه افراد برای انتخاب غذاهای سالم افزایش می یابد. پس به جای فکر کردن به مشکل، راه حل ساده را بپذیر! شاید برایت جالب باشد که من شخصا هر پنجشنبه سبزیجات رو شسته، خرد می کنم و تو ظرف های کوچک میان وعده نگه می دارم، اینطوری در طول هفته خیلی راحت تر غذا درست می کنم.

تکنیک های خرد کردن؛ صرفه جویی در زمان و انرژی

می دونی بزرگ ترین قاتل زمان آشپزی چیه؟ خرد کردن مواد اولیه! مخصوصاً در فرهنگ ما که سبزی جات زیاد و گیاهان معطر نیازی جدی به پخت دارند. یک راه بسیار مؤثر خرید یک خردکن برقی باکیفیت یا حتی استفاده از تکنیک «خرد کردن یک باره» است. من شخصاً وقتی مهمان داریم، همه مواد را یکجا خرد می کنم و در ظرف های جداگانه می گذارم. نه تنها زمان بهره وری ام بالاتر می رود بلکه طعم غذا هم بهتر حفظ می شود. جالبه بدونید طبق مقاله ای از ScienceDirect، دسترسی آسان تر به مواد ساده تر باعث افزایش اشتهای افراد و در نهایت بهبود تغذیه می شود.

انتخاب قابلمه و ماهیتابه مناسب؛ رفیق آشپزخانه

یک قابلمه یا ماهیتابه عالی، مثل بهترین دوست آشپزخونه ست. من خودم وقتی وسایل باکیفیت ندارم، احساس می کنم زمانی دارم تلف می کنم! مثلاً یه ماهیتابه نچسب واقعا کار رو راحت می کنه، چون هم نیاز به روغن کمتر دارد و هم تمیز کردنش آسان تر است. بسیاری از مادربزرگ ها تجربه ثابت کرده اند که قابلمه های چدنی یا استیل ضخیم عمر طولانی دارند و حین پخت انرژی کمتری مصرف می شود که به ثمره تغذیه سالم تر ختم می شود. از طرفی در مطالعه ای از دانشگاه Cornell مطرح شده که نوع ظروف پخت روی حفظ ویتامین ها و مواد مغذی تأثیرگذار است؛ پس مهمه که انتخاب هات آگاهانه باشه.

روش های پخت سریع؛ بخارپز و آرام پز دوست خوبت

این روزها که ساعت زندگی همه ما روی تندترین حالت تنظیم شده، دوست داریم غذامون سریع آماده بشه ولی سالم بمونه. روش های پخت مثل بخارپز یا استفاده از آرام پز، کمک بزرگیه. بخارپز، سبزیجات رو طوری می پزه که مواد مغذی و رنگشون حفظ بشه و لازم نیست نگران اضافه کردن روغن زیاد یا نمک زیاد باشی. آرام پز هم معجزه ای برای کسانیه که صبح میرن و برمیگردن خونه و تنها دغدغه شون اینه که غذا گرم باشه! در تحقیقی که به وسیله Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics منتشر شده، استفاده از روش های پخت ملایم تر به حفظ بهتر مواد مغذی و جذب آسان تر بدن منتهی شده است.

ترفندهای ادویه گذاری؛ لذتی که به یاد می ماند

حالا که ابزار و روش ها دستت هست، غذایی که بدون طعم و عطر مناسب باشه خیلی کسل کننده ست! من خودم وقتی خسته ام، یک قاشق زعفران دم کرده، کمی دارچین یا نعنا خشک اضافه می کنم و درجا انرژی ام چند برابر می شود. نه تنها باعث تغییر مزه می شود بلکه اعتقاد دارم ادویه ها در سبک تغذیه ایرانی نقش جادویی دارند. به گفته ی دکتر Mohammad Zakeri، ادویه های طبیعی می توانند خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی بالایی داشته باشند و به حفظ سلامتی کمک کنند. پس دست به کار شو و آشپزخانه ات را به یک کارگاه جادویی تبدیل کن.

پخت دسته جمعی؛ صرفه جویی اقتصادی و زمانی

خب شاید به نظرت عجیب بیاد ولی پخت دسته جمعی یکی از تکنیک های طلایی من برای پخت آسان بوده. این یعنی چه؟ وقتی بیشتر غذا می پزم و در ظرف های مناسب، داخل یخچال یا فریزر نگه می دارم. وقتی خسته ام فقط کافی آبجوش یا کمی سالاد آماده کنم و غذای اصلی از قبل آماده باشد. در بررسی انجام شده توسط Frontiers in Nutrition، مشخص شده که این روش باعث کاهش هدررفت مواد غذایی و ارتقا کنترل تغذیه خانواده می شود. و البته جای خالی داستان های دوستانه دور هم آشپزی هم یادم نره—بعضی وقتا که همه جمع می شیم و آشپزی دسته جمعی می کنیم، کلی هم می خندیم و کلی غذا یاد می گیریم!

چگونه از پخت آسان لذت ببریم؟؛ آشپزی را به یک تجربه دلنشین تبدیل کنیم

اگر بخواهم صادقانه بگویم، پخت غذا فراتر از فقط تهیه یک وعده است؛ یک نوع هنر، یک زبان بین همه اعضای خانه، و راهی برای ابراز عشق است. تکنیک هایی که گفته شد فقط برای این نیست که سریع تر یا ساده تر غذا بپزیم، بلکه هدف این است که در ارتباط با غذا و تغذیه به آرامش برسیم. من خودم وقتی یک غذای ساده می پزم و از آن لذت می برم، انرژی ام تغییر می کند و این تاثیر مثبت را می توانم در بقیه روزم حس کنم. به قول استاد Claude Lemieux: "آشپزی، هنری است که عشق، خواص تغذیه و خلاقیت را ترکیب می کند." پس عزیزم، دست پیش بگیر، تکنیک ها را به کار بنداز و تجربه ات را از غذا تغذیه ای متفاوت بساز.

نتیجه گیری: پخت آسان یعنی تغذیه سالم تر و زندگی آرام تر

برای جمع بندی، این نکته را همیشه یادت باشد که تکنیک های پخت آسان فقط به خاطر راحتی نیستند، بلکه راهکاری هستند برای اینکه تغذیه ای بهتر و سالم تر داشته باشیم بدون اینکه ذوق آشپزی مان از بین برود. استفادۀ صحیح از زمان، ابزار و روش های مدرن و البته سنتی، می تواند سلامت جسمی و روانی ما را تضمین کند. پس اگر قرار باشد یک جمله برایت نگه دارم، همین است: "آشپزی را ساده بگیر، اما با دقت و عشق." یادت نرود، تغذیه سالم، گام نخست یک زندگی سالم است. موفق باشی و سفر خوشمزه ای داشته باشی!

موضوع توضیح منبع
پخت سریع استفاده از مواد نیمه آماده و پخت همزمان چند وعده PubMed
خرد کردن مواد استفاده از خردکن برقی و خرد کردن دسته جمعی ScienceDirect
انتخاب ظروف پخت ظروف چدنی و استیل ضخیم برای حفظ بهتر ویتامین ها Cornell University
روش های پخت ملایم بخارپز و آرام پز برای حفظ خواص تغذیه ای Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
استفاده از ادویه ها افزودن ادویه های طبیعتی برای طعم و خواص ضدالتهابی NCBI

https://exhifood.ir